Leacuri cu usturoi
Elena Josan
Usturoiul se foloseste in
alimentatie si in tratamente de peste 5000 de ani.
Alaturi de ceapa, este si azi pe masa taranilor, ca
"insotitor" nelipsit in mancaruri, carora le da un gust deosebit, ca
remedii terapeutice (cele mai raspandite sunt tinctura, sucul, siropul si maceratul
de usturoi), cu rezultate deosebite in intarirea imunitatii, pentru tratarea
bolilor aparatului respirator si prevenirea aterosclerozei. Nu numai ca previne
tromboza, dar ajuta si la dizolvarea cheagurilor de sange. Sucul proaspat
distruge virusul gripei, regleaza functionarea inimii, previne infarctul
miocardului si favorizeaza regenerarea tesuturilor. Usturoiul trebuie consumat
crud, multe componente terapeutice ale sale disparand in timpul fierberii.
Usturoiul se adauga in salate, in sucurile de legume (rosii,
castraveti, telina etc.), in ciorbe racite (dar nu mai mult de 10 ml), sub
forma de mujdei. Pentru conservarea sucului de usturoi se amesteca cantitatea
de suc cu o cantitate egala de alcool dublu rafinat si cu 10 parti de apa distilata.
Pentru profilaxia unei game largi de afectiuni este suficienta consumarea
zilnica a unui catel de usturoi, cu 150 ml lapte prins, sau 25 ml de tinctura
de usturoi.
Preparate din usturoi
Tinctura
1. Intr-o sticla de 500 ml cu gatul larg se toarna 1/3
tuica, se adauga 2 capatani de usturoi pisate
si se lasa la macerat 24-48 de ore, la intuneric. Se mai toarna
apa fiarta si racita, pana se umple sticla.
2. Pentru afectiunile pulmonare, se prepara tinctura
din 40 g de usturoi si 100 ml de tuica. Din ambele remedii se beau cate 10
picaturi, de 2-3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa.Pentru curatirea
vaselor de sange se beau cate 5 picaturi de tinctura, diluate cu o lingura de
apa rece, de trei ori pe zi, inainte de masa.
Uleiul de usturoi
1. Se curata doua capatani de usturoi, se toaca marunt
si se piseaza in piulita de lemn. Terciul astfel obtinut se amesteca cu 150 ml
ulei de floarea soarelui presat la rece. Se pune intr-o sticla, se inchide bine
si se expune la razele soarelui timp de 10 zile. Se agita sau se amesteca de
2-3 ori pe zi. Se filtreaza prin 3 straturi de tifon. Se amesteca cu jumatate
lingurita de glicerina si se
pastreaza la rece, intr-o sticluta de culoare inchisa astupata
ermetic, timp de 2 luni. Inainte de consumare, uleiul se incalzeste pe baie de
aburi, pana la temperatura de 35 grade. Se bea cate o
lingurita, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa.
2. O alta varianta de preparare a uleiului. O capatana
de usturoi de marime medie se piseaza. Terciul astfel obtinut se pune intr-un
borcan de sticla, se amesteca cu un pahar de ulei si se pune la frigider. Se
administreaza o lingurita de ulei amestecata cu o lingurita suc de lamaie
proaspat stors, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa. O cura dureaza
2-3 luni, iar dupa o pauza de 30 de zile, se repeta.
Utilizare: se foloseste pentru tratarea proceselor inflamatorii
din gura, urechi si nas, de asemenea, a spasmelor vaselor sanguine din creier,
pentru sufocare si scleroza.
Siropul de usturoi
(dupa doctor Heinerman)
Un pahar de usturoi pisat se amesteca cu miere de albine de
culoare inchisa, se pune pe un foc slab, in craticioara emailata, si se
amesteca periodic, ca sa nu se arda la fund. Cand usturoiul se dizolva bine in
sirop, se acopera cu un capac si se lasa cateva minute pe foc, apoi se
strecoara fierbinte. Se pastreaza in frigider.
Utilizare: se consuma in cazuri de raceala cu tuse convulsiva,
laringita si sinuzita. Adultilor li se da cate o lingura, iar copiilor cate o
lingurita din ora in ora. Siropul se tine cat mai mult in gura, inainte de a fi
inghitit.
Tratamente externe
Compresa cu usturoi
1. O bucata de tesatura moale, naturala (bumbac, in sau
prosop flausat) se imbiba in decoct fierbinte de usturoi (obtinut prin
fierberea a 5 catei in 200 ml apa), se stoarce putin si se aplicape locul
bolnav, uns in prealabil cu ulei de eucalipt. Tesatura se acopera cu celofan,
deasupra se aseaza o perna electrica sau o sticla cu apa fierbinte sau un
saculet cu sare incalzita si o patura.
Utilizare: se foloseste in afectiunile aparatului respirator si in
cazuri cu probleme dermatologice
(eczeme, ulcere, rani, inflamatii).
2. Pentru o compresa rece, in fiertura racita se adauga
o lingurita suc de lamaie si cateva cubulete de gheata. Cand compresa aplicata
pe corp se incalzeste, se schimba cu o alta mai rece.
Cataplasma cu usturoi
Se amesteca parti egale de usturoi pisat, praf de mustar (uscat)
si decoct concentrat de frunze de
alun. Pasta obtinuta se unge pe o bucata de tesatura, se acopera
cu un strat de tesatura subtire de
bumbac, se aplica pe locul bolnav si se panseaza strans. Cand
senzatia de ardere devine insuportabila, cataplasma se inlatura, iar pielea se
spala cu infuzie de galbenele.
Liniment de usturoi
Se piseaza sau se taie marunt 5-6 catei mari de usturoi. Se pun
intr-un borcan de sticla, se amesteca usturoiul cu 2 pahare de otet de Kombucha
sau de mere si 150 ml de tuica de 60 de grade. Borcanul se tine doua saptamani
la intuneric. Se amesteca energic, de 3 ori pe zi. Lichidul se filtreaza si se
amesteca cu o lingura de ulei de eucalipt.
Unguent pe baza de
usturoi
O capatana de usturoi se curata, se toaca marunt si se fierbe in 2
pahare de apa, pana ramane un
singur pahar. Decoctul se filtreaza, se adauga 1/2 pahar de ulei
fierbinte (de preferat nerafinat) si ceara de albine topita, pana unguentul
devine ca smantana.
Utilizare: preparatele se folosesc in dureri lombare, reumatice,
elongatii, inflamarea ligamentelor, frectiile articulatiilor bolnave.
Tratamente contra bolilor
cardiovasculare
* Ateroscleroza, ischemie miocardica, varicoza si arterita - Se
amesteca 250 g de usturoi pisat, cu 350 g miere de albine lichida (proaspata)
si se lasa 7 zile la intuneric. Se consuma cate o lingura, de 3 ori pe zi, cu
30-40 minute inainte de masa. O cura dureaza 1,5 luni. Dupa o pauza de 7 zile,
cura se repeta.
* Angina pectorala
1. Un kilogram miere de albine buna se amesteca cu 5
capatani de usturoi si 10 lamai tocate in masina de carne (sau la un robot de
bucatarie). Se macereaza o saptamana in frigider. Se consuma timp de 2 luni,
cate 2-4 lingurite, o data pe zi, cu 20-30 minute inainte de masa. Amestecul se
tine in gura mai mult timp, apoi se inghite.
(O alta varianta: se amesteca numai sucul stors din lamai si
usturoi cu mierea de albine.)
2. Intr-o cratita emailata se pun 2 pahare supa de pui
(sau de legume) concentrata, se adauga o capatana de usturoi curatata si
desfacuta. Se fierbe pe un foc mic, 10-15 minute. Se adauga 2 legaturi de
patrunjel tocat marunt si se piseaza totul cu o lingura de lemn, pana se obtine
o pasta
uniforma. Se infuzeaza pana la racire. Se bea in 3 reprize, cu 30
minute inainte de masa.
* Hipertensiune - Dimineata si seara se consuma 2-3 catei de
usturoi (2 zile se consuma, 2 zile se face pauza).
1. Dimineata, pe nemancate, se inghite un catel de
usturoi si se bea un pahar de apa cu 2 linguri
de otet de Kombucha. O cura dureaza 6 saptamani. Este
contraindicata persoanelor cu ulcer stomacal si duodenal.
2. Se infuzeaza 200 g usturoi pisat in 200 ml apa si se
bea cate o lingurita, de 2-3 ori pe zi.
* Dispnee - Se toaca 400 g de usturoi si se amesteca cu sucul din
24 de lamai, intr-un borcan de sticla, care se leaga la gat cu o bucata de
tifon. Se macereaza 24 de zile la intuneric. Inainte de consum, se agita. Se
bea cate o lingurita, cu 150 ml de apa rece, seara, inainte de somn. Primele rezultate
apar peste 2-3 saptamani: somnul devine mai adanc si mai sanatos, dispar
sufocarea si
astenia.
* Varicoza - Se piseaza 30 catei de usturoi, se
amesteca cu 10 litri de apa clocotita si se fierb 30 minute. Se infuzeaza 8-10
ore, apoi se incalzesc 5 l de apa cu usturoi pana la 40 de grade si se toarna
intr-o galeata, unde incap ambele picioare. In restul de 5 litri, se pun cateva
cubulete de gheata. Se fac bai alternative: 2 minute se tin picioarele in apa
fierbinte, apoi se muta in apa rece, pentru 30 de secunde. Procedura dureaza 20
de minute. Temperatura se schimba de 10 ori, ultima data pe picioare se toarna
apa rece si se incalta sosete de lana.
* Ateroscleroza, scleroza vaselor sanguine din creier,
hipertensiune si guta - Parti egale din terci de usturoi si de lamaie (cate 5
linguri), se amesteca cu un litru de apa. Se bea cate o lingura, de 3 ori pe
zi, cu 30 minute inainte de masa, timp de o luna. Dupa o pauza de 2 saptamani,
cura se repeta.
* Scleroza in placi - Se macereaza 350 g terci de usturoi in 250
ml de tuica, la intuneric. Sticla se agita de cateva ori pe zi. Se filtreaza
prin panza topita sau filtru de cafea. Se bea, incepand cu o picatura, cu un
pahar de lapte cald. Se adauga zilnic cate o picatura, pana la 25 de picaturi.
Bolile aparatului locomotor
* Dureri reumatice - O felie decupata dintr-un catel de usturoi se
aplica pe locul dureros. Deasupra se pun cateva crengute de pelin proaspat. Se
panseaza sau se lipeste cu leucoplast, inainte de culcare. Dimineata, usturoiul
se inlatura. Daca pielea s-a iritat, locul se sterge cu tinctura de galbenele
sau de tataneasa.
* Dureri lombare - Se amesteca cate un pahar de usturoi pisat si
de ridiche neagra rasa pe razatoarea cu orificii mici. Se umple cu amestec un
saculet de tifon si se mentine pe locul bolnav pana la senzatia de ardere a
pielii. Dupa procedura, pielea se freaca cu 50 ml de ulei si se leaga cu lana
tesuta sau impletita.
Pentru frectii, se foloseste usturoi pisat, cu care se freaca
locul bolnav, in sensul rotirii acelor
ceasornicului, timp de 10-15 minute, in decurs de 7 zile.
Concomitent cu frectiile se bea suc de
usturoi, cate 10 picaturi, de 4 ori pe zi, cu lapte cald.
* Dureri de spate, migrene, tiroidoza, insomnie, balonari si
constipatii
1. Se prepara decoctul descris in reteta pentru
varicoza. Se adauga 20 litri de apa calda si amestecul se toarna intr-o cada
mica, unde bolnavul face baie de sezut, 10-15 minute. Se repeta de 2 ori pe zi.
Temperatura apei sa fie de 32-35 grade C.
2. In untura de gasca sau in osanza de porc, se fierb,
pe un foc mic, cativa catei de usturoi si frunze de eucalipt. Se lasa sa se raceasca.
Se fac frectii pe locul bolnav.
TUBERCULOZA. Se face o cura de curatare cu 500 g de usturoi. In
prima zi se consuma 30 g de usturoi pisat, in 3 reprize (cate o lingurita
inainte de masa), administrat cu o ceasca de moare
de varza. Doza se mareste cotidian, in asa fel, ca la sfarsitul
saptamanii, in timpul zilei sa fie consumate 100-150 g de usturoi. In paralel
se bea si multa apa plata. Inainte de culcare, se recomanda o clisma pentru
curatarea intestinelor. Cand incepe eliminarea masiva a reziduurilor, apar
uneori si senzatii neplacute.
Formula AS > Anul 2009 >
Numarul 855 > Medicina populara
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu